Domov | Kontakt | Natisni  | English   Trenutno niste prijavljeni | Nov uporabnik
PARTNERJI SIHFC
SIHFC
Pobreška cesta 20
SI-2000 Maribor

T: +386 2 333 13 50
F: +386 2 333 13 51
E: info@sihfc.si
W: www.sihfc.si
Obvestila
05.01.2011
Dogodki
Vabilo k sodelovanju

SIHFC je odprta vsem, ki želijo v njej sodelovati ter deliti skupno vizijo. Zainteresirane subjekte vabimo, da se nam pridružijo. Podrobnosti....


Evropska tehnološka platforma za vodik in gorivne celice
(EU HFP)

SIHFC je sestavni del evropske tehnološke platforme za vodik in gorivne celice (HFP - Hydrogen and Fuel Cell Technology Platform). Več informacij o vodiku in gorivnih celicah ter podrobnosti o načrtovani strategiji in aktivnostih EU na tem področju preberite na spletnih straneh EU HPF .


Gorivna celica

Gorivna celica na vodik - princip delovanja

Gorivna celica pretvarja kemično energijo vodika v električno energijo, kot stranska produkta elektrokemičnih reakcij pa nastaneta voda in toplota. Pretvorba energije vodika je v gorivni celici najbolj učinkovita, emisija pa je čista voda, ki je okolju neškodljiva.

Razlaga simbola SIHFC

 Simbol metulj predstavlja vodik kot najlažji element v periodnem sistemu; okolju prijazna energija.
Trup metulja predstavljata dva atoma vodika. Metuljevi krili simbolizirata električni tokokrog. Metuljevi tipalki imata poseben pomen: eden simbolizira toploto, drugi pa vodo.

Barve

Svetlo modra = vodik (brezbarvni in najlažji plin)

Rdeča = toplota (izraža moč in energijo)

Modra = voda


Kaj so gorivne celice

Za pretvorbo kemične energije vodika v druge oblike energije obstaja več poti. Ena najbolj učinkovitih je direktna pretvorba kemične energije goriva v električno in toploto z elektrokemičnimi členi na gorivo, t. i. gorivnimi celicami. P oznanih je več tipov gorivnih celic. Za več informacij o gorivnih celicah kliknite tukaj.

Med vsemi tipi gorivnih celic najpogosteje srečamo PEM gorivne celice (Proton Exchange Membrane Fuel Cell), verjetno zato, ker jih je relativno enostavno narediti in so tudi najpogosteje uporabljene za različne namene. Te nizkotemperaturne celice delujejo pri temperaturah med 4 in 90 °C, pri tlaku med 3 in 5 bar. Gorivo je čist vodik oksidant pa kisik ali zrak. Celica deluje le, če membrana vsebuje dovolj vode, ki ji zagotavlja protonsko prevodnost. Osnovna enota gorivne celice je sestavljena iz pozitivne elektrode (katode) in negativne elektrode (anode), med katerima je umeščen ionski prevodnik (elektrolit). Plinsko-difuzijski elektrodi sta običajno sestavljeni iz difuzijskega sloja in iz katalitskega sloja. Difuzijski sloj je tanek porozni material (blago iz ogljikovih vlaken ali ogljikov papir), ki zagotavlja enakomerno porazdelitev plinskih reaktantov (vodika ali kisika) po površini katalitskega sloja elektrode. Ta je sestavljen iz mikroporoznega sloja, v katerem je glavna komponenta katalizator, močno dispergirana kovina na nosilcu (običajno Pt na aktivnem oglju).

Prijava uporabnika
Uporabnik
Geslo
 
Pozabljeno uporabniško ime in/ali geslo - pozabljeno
Nov uporabnik - registracija 
Prednosti registracije
- prejemanje obvestil o novostih, aktivnostih in projektih TECES ali SIHFC;
- možen dostop do zaščitenih vsebin portala;
- več nivojni dostop do podatkov internega portala;
Nov uporabnik - registracija 
Domov | Kontakt | Natisni  | English © 2001-2015 TECES. Vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Varovanje zasebnosti | Nivoji dostopa